Ultieme beleving maakt prijs ondergeschikt

Een praktijkvoorbeeld hoe een uitgekiend marketingconcept prijsperceptie volledig verandert:

Frites Atelier Amsterdam

beleving als marketingconcept

In de afgelopen vakantieperiode struinden we op een zonnige winterdag door de mooie winkelstad Arnhem. Mijn oog viel op het ‘Frites Atelier Amsterdam’. Een klein maar chique hoekpand midden in de drukke winkelstraat. Je zou het makkelijk over het hoofd kunnen zien tussen de schreeuwende gevels. Waarom trok het dan toch mijn aandacht?

Omdat er een rij tot ver buiten het pandje stond…

Ik had er wel al eens wat over gelezen, omdat ik de activiteiten van de passievolle Sergio Herman al langer graag volg. Nieuwsgierig geworden sloten wij daarom aan in de rij voor het Frites Atelier. Het was per slot van rekening lunchtijd en nu we er toch waren wilde ik het graag zelf ook eens ervaren.

Uiteraard met mijn marketingbril op tijdens de gehele beleving.

Een marketingconcept met volledige focus op beleving

Wat bleek? Het Atelier was net een paar maanden geopend. Dit concept met als boegbeeld Sergio Herman, is anders dan alle andere ‘friteszaken’ die ik ooit gezien heb. Het interieur is van de hand van niemand minder dan Piet Boon. Allure knap gecombineerd met slimme eenvoud. Het chique logo in mozaïek in de vloer van het Atelier doet vermoeden dat het al een eeuwenoud merk is…

Eyecatcher is een grote afbeelding van Sergio die een aardappel net van de Zeeuwse grond geraapt heeft met de zwarte modder nog aan z’n hand. Tegelijkertijd heeft– door de goed gepositioneerde straling van de zon – de aardappel meer weg van een sieraad…

Beleving tot in detail uitgevoerd

De medewerkers in het Atelier zien er tiptop uit en nemen alle tijd om het concept uit te leggen aan nieuwsgierige gasten. De zes verrassende fritessauzen met begrijpelijke namen als ‘truffel’, ‘classic’ en ‘basilicum’ bieden de frites-fan veel keuze. De premium menu’s en seizoenspecialiteiten maken het compleet.

Nadat je bestelling geplaatst is en je naam genoteerd (!), kun je ter plekke bekijken hoe de medewerkers met zwarte handschoentjes (!) de verse aardappels bakken (alles volledig zichtbaar voor de gasten) en vervolgens zorgvuldig voor je opmaken in nette fritesbakjes. Opmaken ja, want dwarsliggende frietjes worden in het bakje keurig ‘goed gelegd’. Bij de keuze voor premium wordt de kaas vers over je caesar geschraapt. Nou ja, je begrijpt ondertussen het niveau wel dat ik hier probeer te omschrijven.

Frites de status van ‘kunstvorm’ gegeven

Beleving tot in detail doorgevoerd_

Ik hoorde diverse mensen bij binnenkomst letterlijk en een tikkeltje geïntimideerd vragen; ‘Hoe gaat dit in z’n werk?’ Het is eigenlijk gewoon een snackbar lieve mensen! Hoe gaaf is het als je dit kunt bereiken met je marketingconcept. Frites de status van ‘kunstvorm’ geven. Zodanig, dat mensen uit hun comfortzone getrokken worden en eigenlijk niet meer weten hoe ze een ‘frietje met’ moeten bestellen. Maar belangrijker nog, de prijzen voor lief nemen!

En dan die prijs…

Prijzen lijken totaal niet meer relevant voor de gasten. Ze beginnen bij €3,50 voor een bakje ‘kale friet’. Maar zo noem je het niet, want als we de slimme ‘storytelling’ er op naslaan – prachtig toegelicht in een handzaam en chique menuboekje dat je mee mag nemen – blijkt dat Sergio maar liefst 1,5 jaar geëxperimenteerd heeft met Zeeuwse aardappelsoorten en menuvariaties. Twee premium menu’s (2 gevulde frietbakjes inclusief kip of vlees dus) en wat drinken kunnen je zomaar € 20,- kosten (!). In mijn korte tijd in dat hoekpandje, bleek dat een gangbare keuze van veel gasten…

Letterlijk en figuurlijk smullen voor een marketeer

Met vestigingen in Den Haag, Utrecht, Arnhem en opening soon in Amsterdam en Antwerpen, lijkt het concept een blijvertje.

De commodity ‘friet’ met influencers als Sergio en Piet op een totaal andere en verrassende wijze op de kaart zetten, zodat mensen graag bereid zijn het twee- of drievoudige te betalen…

Diepe buiging van mij. Tot in het kleinste detail klopt het concept. En uiteraard is de frites zelf fantastisch. Dit is letterlijk en figuurlijk smullen voor een marketeer.

Gaat de discussie met jullie klanten (te) vaak over de prijs?

En wil je daar vanaf?

Neem dan beleving eens als (ultiem) uitgangspunt.

Heb je daar een ‘marketingbril’ bij nodig? Laten we dan eens sparren!

Marlene Dekkers, 06-25 481 882 of marlene@marketingaccent.nl

6 reacties op “Ultieme beleving maakt prijs ondergeschikt”

 1. Laura de Boer schreef:

  Klinkt super. Mooi beeldend geschreven waardoor ik er een goede voorstelling van kreeg. Zou graag eens deze mooie onderneming bezoeken en mijn smaakpapillen trakteren. En tips op doen voor mijn eigen onderneming. Iedereen geeft zijn eigen draai aan ondernemen en deze manier vind ik echt top.

  1. Marlene Dekkers schreef:

   Dank je wel Laura voor je reactie en je compliment. Veel succes en inspiratie toegewenst met je eigen onderneming.

 2. PC trends schreef:

  Gaaf concept zeg! Had er nog nooit van gehoord, maar ik ga zeker is een kijkje nemen. En, zoals Laura al zei, ik heb er al helemaal een beleving van. Goed geschreven!

  1. Marlene Dekkers schreef:

   Dank je ‘PC trends’, leuk om te horen dat ik de beleving zoals ik ‘m zelf ervaren heb, over heb kunnen brengen op jou. Veel plezier!

 3. Dries schreef:

  Handig artikel!

 4. Marlene schreef:

  Goed om te horen Dries!

Geef een reactie op “Ultieme beleving maakt prijs ondergeschikt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct contact

Bel 06 25 481 882

Mis geen updates!

* = verplicht veld

Social selling in mijn verkoopproces, waarom zou ik?

Social selling Deze tijd maakt één ding duidelijker dan ooit, als je in verkoop online niet zichtbaar en vindbaar bent, dan wordt het steeds lastiger om mee te kunnen blijven doen. Social selling, online sales, contentmarketing, zoekmachines, het kan allemaal best wel overweldigend overkomen. Zeker als je verantwoordelijk bent voor het salesteam, een specifieke klantgroep …

Dankzij beleving blijf je tussen de oren van je klant

Een contentmarketingstrategie in de bouw, hoe begin je goed?

meer blogs

focus & kennisleiderschap

Het sleutelwoord bij het bouwen aan ‘kennisleiderschap’ is focus. Want dat leidt tot herkenning en erkenning van datgene waar jij om bekend wil staan bij klanten.

Claim je b2b nichemarkt

succesvolle online b2b marketing

meer inspiratie
Volg mijn updates Logo Marketing Accent
* = verplicht veld
sluiten