Bescheidenheid siert, maar sla er niet in door

bescheidenheid in de houtbrancheBescheidenheid en marketing

Bij houtverwerkende en houtbewerkende bedrijven die ik van binnen heb bekeken, valt me één ding vaak op. De bescheidenheid. De nuchtere mentaliteit. Die typische ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ aanpak.

Ik houd ervan. Bescheidenheid is een prachtige eigenschap.

Maar in het geval van marketing is het ook al snel je grootste valkuil.

Is dit de belangrijkste reden waarom bedrijven in de houtbranche niet voldoende zichtbaar zijn? Tussen houtbedrijven onderling voelt het nog wel vertrouwd, maar gaat het over andere marktpartijen, dan wordt het spannend.

De kracht en pracht verlaat het pand onvoldoende

Ben je ‘onzichtbaar’ voor je potentiële klanten, dan krijg je ook hun aandacht niet. En dat is doodzonde, want die aandacht verdien je wel! Loop een houtbedrijf binnen en je voelt het meteen. Je hebt met kenners te maken. Die bevlogenheid en passie voor hout en techniek. Die rijke historie van het (familie)bedrijf. Dat pure vakmanschap en state-of-the-art machinepark…

Dit indrukwekkende beeld staat dan wel in het netvlies gebrand van een bezoeker, maar blijft nog te vaak in het pand zelf. Omdat je je niet eens bewust bent van je bijzondere en unieke bedrijfskarakter. Of er liever niet mee te koop loopt. Omdat je niet arrogant over wilt komen. Of omdat ‘ieder houtbedrijf het toch zo doet’.

Maar het gaat er juist niet om wat iedereen in de branche doet! Het gaat om jouw onderscheid ten opzichte van die anderen. Dat onderscheid zowel online als offline consequent uitdragen. Zodat je jouw ideale klanten helpt om voor jou te kiezen.

Bescheidenheid en marketing, een succesvolle combinatie

bescheidenheid en zichtbaarheid in de houtbrancheIn mijn overtuiging kan ook jouw bedrijf nog veel succesvoller worden. Houd die typische bescheidenheid vast, maar draag wel je kracht en pracht beter uit, ver voorbij de fabrieksmuren. Marketing is niet eng of vies. Het gaat al lang niet meer over gouden bergen beloven en dat amper waar kunnen maken. Over ‘Kijk ons is goed bezig zijn’.

Het gaat over de inhoud. Over het oprecht delen van relevante beetjes van je specifieke kennis en ervaringen en zo bij de juiste mensen honger creëren naar meer. Of dat nou tijdens een rondleiding, in een blog op je website of in een bericht op LinkedIn is. Zorg dat je die fijne gids bent tijdens de zoektocht van jouw ideale klanten.

Die gids word je dus door je kennis consequent te delen. Bewijs dat jij die passende oplossing hebt voor dat probleem van jouw klant. Bied kijkjes in jouw keuken zodat zij jouw gedrevenheid en overtuiging ervaren. Door daarbij jezelf te blijven word je interessant voor de juiste mensen. Zo kun je bijvoorbeeld online al een band opbouwen, nog voor jullie eerste ontmoeting.

Laat ook medewerkers hun kennis online en offline delen. Want draag je slim uit wat je in huis hebt, dan herkennen en erkennen de juiste mensen jouw onderscheid.

En dan gunnen ze jou die verdiende aandacht.

 

In een serie gastblogs voor Houtwereld schrijf ik over mijn ervaringen in de houtsector en geef ik marketingtips.
Deze gastblog verscheen hier dan ook eerder.  

Geef een reactie op “Bescheidenheid siert, maar sla er niet in door”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct contact

Bel 06 25 481 882

Mis geen updates!

Positioneren in de maakindustrie

Je hebt de focus op het produceren van je producten. Logisch, maar hoe onderscheid je jezelf als producent van die anderen? Dat doe je door slim te positioneren. Of, zoals Jos Burgers al eens zei: “Door jouw specifieke plekje in het weiland op te eisen en bekend te maken.” Je kunt hiervoor 5 stappen volgen. …

Duurzame content met een ‘always on’ contentstrategie

Hoe je via kennisleiderschap je productiebedrijf laat groeien

meer blogs

Waar draait het om in business-to-business marketing?

Eerst een definitie van business-to-business marketing: “B2B-marketing (business-to-business-marketing) is het proces van het promoten en verkopen van producten of diensten tussen twee bedrijven. Het houdt in dat relaties met andere bedrijven worden opgebouwd en onderhouden om omzet te genereren, groei te stimuleren en waarde te creëren. B2B-marketing omvat doorgaans langere verkoopcycli, grotere transacties en complexere …

Contentmissie in b2b formuleren

Toegevoegde waarde in b2b

meer inspiratie
Volg mijn updates Logo Marketing Accent
sluiten